De risico’s van oude huizen op verzakking #
Echter, huizen gebouwd vóór 1970 dragen een verhoogd risico op verzakking. De funderingen bestaan vaak uit houten palen of een gemetselde muur, die kwetsbaar zijn voor rotting bij een dalend grondwaterpeil.
Door klimaatverandering komt een dalend grondwaterpeil in Nederland steeds vaker voor. Huizen met een ‘op staal’ gebouwde fundering, waarbij het huis direct op de grond rust, lopen ook een groot risico als de grond inklinkt.
Hoe een correcte WOZ-waarde je honderden euro’s kan besparen op gemeentebelastingen
De invloed van bodemsamenstelling op de fundering #
Bodemsamenstelling is een cruciale factor bij het beoordelen van funderingsrisico’s. Veen- en kleigronden zijn bijzonder gevoelig voor verzakkingen, vooral in gebieden als het westen van het land, Friesland en het rivierengebied. Deze grondsoorten zetten uit of krimpen naargelang de hoeveelheid vocht, wat leidt tot beweging en schade aan funderingen.
Para leer Het is tijd voor radicale actie: Europese industriegianten slaan alarm
Na 1970 zijn veel huizen op betonpalen gebouwd, wat doorgaans de stabiliteit verbetert en de risico’s op verzakking vermindert. Dit maakt huizen van na dit bouwjaar over het algemeen veiliger wat betreft funderingsproblemen.
Van droompaleizen tot realiteit: de top vijf duurste woningen op Funda
Combinatie van risicofactoren bij huisaankoop #
Als een huis zowel oud is als op een risicovolle bodem staat, verhoogt dit het risico op ernstige funderingsproblemen exponentieel. Het is slim om bij de gemeente informatie op te vragen over bouwkundige gegevens, vergunningen, grondwaterstanden en de bodemgesteldheid om een goed beeld te krijgen van mogelijke risico’s.
Deze informatie kan helpen bij het maken van een inschatting van de ernst van de situatie en welke maatregelen er mogelijk nodig zijn om toekomstige problemen te voorkomen. Dit is essentieel om onverwachte kosten en moeite na de aankoop te vermijden.
- Controleer het bouwjaar van het huis.
- Onderzoek de bodemsamenstelling in de regio.
- Vraag bij de gemeente naar historische en bouwkundige gegevens van het pand.
- Overweeg een professioneel funderingsonderzoek voor aankoop.
- Beoordeel de risico’s op funderingsproblemen op basis van beschikbare gegevens.
Het kopen van een huis is een grote investering en het laatste wat je wilt, is geconfronteerd worden met een onverwachte rekening van mogelijk wel €100.000 voor funderingsherstel. Door zorgvuldig onderzoek te doen naar de staat van de fundering, kun je jezelf beschermen tegen een dergelijke financiële tegenvaller en met meer zekerheid je droomhuis aankopen.
Para leer Huizenprijzen in Nederland stijgen, maar andere Europese landen ervaren groter verschil
Heeft iemand ervaring met funderingsproblemen bij huizen uit de jaren ’60?
Interessant artikel! Hoe betrouwbaar zijn de gegevens van de gemeente eigenlijk? 🤔
Ik vraag me af hoeveel zo’n funderingsonderzoek kost. Iemand enig idee?